Uitspraak 07-001 Voorgenomen sluiting mortuarium

Deze uitspraak van de LCvV heeft betrekking op het voornemen van een zorgaanbieder om de mortuaria van twee zorgcentra te sluiten. De LCvV komt tot de conclusie dat dit voornemen een wijziging van 'een voor cliënten geldende regeling' inhoudt en dus valt onder het verzwaard adviesrecht van de cliëntenraden van de beide zorgcentra. De cliëntenraden hebben een negatief advies uitgebracht, desondanks wil de zorgaanbieder de mortuaria sluiten. De LCvV beoordeelt of hij dat besluit kan nemen. In de uitspraak beschijft de LCvV hoe zij dat doet. Enerzijds gaat het om procedurele aspecten, anderzijds om een inhoudelijke afweging van belangen. Procedureel is de besluitvorming in dit geval goed verlopen.

De LCvV constateert dat de belangenafweging voor beide zorgcentra verschillend uitpakt. Van het ene mortuarium wordt nauwelijks gebruik gemaakt, de zorgaanbieder heeft bovendien een andere nuttige bestemming voor deze ruimte. Het andere mortuarium wordt regelmatig gebruikt, terwijl de zorgaanbieder voor deze ruimte geen nieuwe bestemming heeft. Daarom kan de zorgaanbieder in redelijkheid besluiten het ene mortuarium te sluiten, maar moet het andere openblijven.

Aanmaakdatum: 29-03-2007

Gerelateerde documenten

Uitspraak 17-001 Kosten zorgabonnement
Uitspraak 17-001 Kosten zorgabonnement

Huurders van een appartement in een woon/zorgcomplex zijn verplicht om bij het afsluiten van een huurovereenkomst tevens een zorgabonnement af te sluiten. De invulling van dit zorgabonnement is nader uitgewerkt in een informatiegids voor bewoners. Het zorgabonnement heeft betrekking op de mogelijkheid gebruik te maken van een 24-uurs alarmeringssysteem ..

Uitspraak 09-003 Prijsverhogingen
Uitspraak 09-003 Prijsverhogingen

De zorgaanbieder wil de prijzen verhogen van diensten die hij aanbiedt aan cliënten. De centrale cliëntenraad brengt een negatief verzwaard advies uit over de verhoging van de prijzen van maaltijden, wasverzorging en huishoudelijke hulp. De zorgaanbieder vraagt de LCvV te beoordelen of hij de prijzen kan verhogen ondanks dit ..

Uitspraak 19-003 Wijziging in de dienstverlening
Uitspraak 19-003 Wijziging in de dienstverlening

Een zorgaanbieder wil een wijziging in de dienstverlening door de thuiszorg in een woonzorgcomplex doorvoeren. Voortaan moeten bepaalde cliënten voor de bezorging van maaltijden en het gebruik van het zorg-alarmeringssysteem gaan betalen. Op deze wijziging is verzwaard adviesrecht van toepassing. Het betreft een clienten geldende regeling. Dat de wijziging ..

Uitspraak 09-006 Verhuiskostenregeling / Geen nietigheid ingeroepen
Uitspraak 09-006 Verhuiskostenregeling / Geen nietigheid ingeroepen

De zorgaanbieder heeft een verhuiskostenregeling vastgesteld die van toepassing is op bewoners van een appartementencomplex die willen verhuizen naar een nieuw woonzorgcentrum. Het betreft bewoners die voorheen in het verzorgingshuis woonden waarvoor het nieuwe woonzorgcentrum in de plaats is gekomen. Het sociaal plan is op hen niet van toepassing ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.