Uitspraak 09-004 Instelling centrale cliëntenraad

De zorgaanbieder heeft, zonder overleg met de lokale cliëntenraden, een centrale cliëntenraad ingesteld. De leden van de centrale cliëntenraad zijn benoemd door de zorgaanbieder. Het overleg over locatieoverstijgende onderwerpen voert de zorgaanbieder met de centrale cliëntenraad. Eén van de lokale cliëntenraden stelt zich op het standpunt dat hij geen bevoegdheden heeft overgedragen aan de centrale cliëntenraad en dat deze raad dus niet namens hem kan overleggen met de zorgaanbieder. De zorgaanbieder meent dat de Wmcz hem verplicht om een centrale cliëntenraad in te stellen. De LCvV verwijst in haar uitspraak naar de wetsgeschiedenis van de Wmcz. De wetgever heeft er expliciet voor gekozen zorgaanbieder niet de bevoegdheid, laat staan de verplichting, te geven om een centrale cliëntenraad in te stellen. Of een centrale cliëntenraad wordt gevormd en welke bevoegdheden deze raad krijgt, is een vraag die de zorgaanbieder en de lokale cliëntenraden gezamenlijk moeten beantwoorden. Nu in dit geval de zorgaanbieder eenzijdig de centrale cliëntenraad heeft ingesteld, heeft dit derhalve geen gevolgen voor de positie van de cliëntenraad. Deze behoudt alle bevoegdheden die de Wmcz hem geeft, ook ten aanzien van de onderwerpen die in de centrale cliëntenraad aan de orde komen.

In de uitspraak komt ook aan de orde dat de zorgaanbieder niet schriftelijk heeft geregeld over welke financiele middelen de cliëntenraad kan beschikken ten behoeve van zijn werkzaamheden. Dit is in strijd met de Wmcz.

Aanmaakdatum: 14-10-2009

Gerelateerde documenten

Uitspraak 12-002 Aanstelling locatiemanager
Uitspraak 12-002 Aanstelling locatiemanager

Zorgaanbieder heeft een voorgenomen besluit tot herstructurering voorgelegd aan de drie lokale cliëntenraden die actief zijn binnen de instelling alsmede aan andere medezeggenschapsorganen. De cliëntenraad die partij is in deze procedure stond positief tegenover dit voorgenomen besluit, uitgaande van de locatieindeling die daarin werd voorgesteld en veronderstellende dat voor ..

Uitspraak 15-005 Diverse geschilpunten
Uitspraak 15-005 Diverse geschilpunten

Een cliëntenraad vraagt een uitspraak over (i) de invoering van een nieuwe medezeggenschapsstructuur, (ii) het opschorten van personele ondersteuning en (iii) het niet krijgen van gevraagde financiële informatie die hij wil ontvangen omdat er getwijfeld wordt aan juistheid van bestuur. De zorgaanbieder vraagt (iv) een uitspraak over het al ..

Uitspraak 18-003 Een nieuwe CCR, een nieuwe structuur
Uitspraak 18-003 Een nieuwe CCR, een nieuwe structuur

Een zorgaanbieder voorziet na het vertrek van drie CCR leden in de vervulling van deze vacatures. Vijf maanden later wordt de medezeggenschapsstructuur gewijzigd na een positief advies van de CCR. In de nieuwe structuur verdwijnen de cliëntenraden op middenniveau (clusterraden). De nieuwe structuur wordt bekrachtigd door vaststelling van een ..

Uitspraak 21-004 Ongevraagd advies medezeggenschap op districtsniveau
Uitspraak 21-004 Ongevraagd advies medezeggenschap op districtsniveau

Een grote zorgorganisatie heeft bij een reorganisatie enkele jaren geleden de regio-indeling gewijzigd in een districtisindeling. De medezeggenschapsregeling is daar vervolgens niet op aangepast zodat de voormalige regioraden nu een onduidelijke status hebben. Er is nog geen op de Wmcz2018 gebaseerde nieuwe regeling vastgesteld. Zes lokale raden vinden dat ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.