Uitspraak 23 011 Vaststellen medezeggenschapsreglement

Een lokale clientenraad stemt niet in met de nieuwe (uniforme) medezeggenschapsregeling. De bezwaren van de raad komen voort uit een gebrek aan vertrouwen in- en samenwerkingsprobleem met, de CCR, en zijn niet tegen de regeling als zodanig gericht. De zorginstelling acht het niet werkbaar wanneer deze lokale raad zich buiten de medezeggenschapsstructuur plaatst en om elk locatieovertijgend onderwerp zowel aan de CCR als aan deze raad te moeten voorleggen.
De commissie is niet overtuigd van de onwerkbaarheid aangezien het in de praktijk al een hele tijd wel zo blijkt te kunnen, maar vindt dat het niet instemmen door de clientenraad ten koste gaat van de collectiviteit en de slagkracht van andere raden. Ook is van locatiespecifiek belang bij een eigen, andere, regeling, niet gebleken. Dat maakt dat er wel vervangende toestemming voor vaststelling van de nieuwe regeling wordt gegeven.

Aanmaakdatum: 21-12-2023

Gerelateerde documenten

Uitspraak 20-007 LCvV niet bevoegd
Uitspraak 20-007 LCvV niet bevoegd

Een zorgorganisatie verzoekt wegen verstoorde samenwerking en diverse geschilpunten te bemiddelen en instemming te verlenen voor het besluit tot aanstelling van een ambtelijk ondersteuner voor de cliëntenraad en het besluit tot vaststelling van een nieuwe op de Wmcz2018 gebaseerde medezeggenschapsregeling.  Ook wordt verzocht een voorlopige voorziening te treffen die ..

Uitspraak 21-003 Voorvraag bevoegdheid LCvV, nieuwe feiten
Uitspraak 21-003 Voorvraag bevoegdheid LCvV, nieuwe feiten

Een zorginstelling legt een verzoek aan de LCvV voor waarbij de clientenraad de bevoegdheid van de commissie betwist. In een eerdere zaak (20-007) verklaarde de commissie zich niet bevoegd op grond van het toenmalige reglement. Inmiddels is er een nieuw reglement waarin die bevoegheid wel is opgenomen. Clientenraad ..

Uitspraak 23-007 Medezeggenschapsregeling
Uitspraak 23-007 Medezeggenschapsregeling

Een lokale cliëntenraad wendt zich tot de LCvV vanwege het reeds invoeren van een nieuwe medezeggenschapsregeling voor alle overige raden en de CCR van de instelling. De lokale raad heeft de nietigheid van dat besluit ingeroepen omdat hij niet had ingestemd.
In reactie op het verzoek vraagt de zorginstelling ..

Uitspraak 22-010 Kosten inhuur externe ondersteuner
Uitspraak 22-010 Kosten inhuur externe ondersteuner

Een lokale cliëntenraad is het er niet mee eens dat de overeenkomst met een externe adviseur, die tevens (extern)voorzitter van de raad is, wordt beeëndigd. De raad verklaart in hoge mate op diens expertise te leunen en de adviseur zelf geeft aan dat er diverse belangrijke onderwerpen zijn waarbij ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.