Uitspraak 19-008 Zittingstermijnen, adviesrecht invoering nieuwe medezeggenschapsstructuur, vergoeding kosten advocaat

Een lokale cliëntenraad is het niet eens met de inhoud en wijze waarop een nieuwe medezeggenschapsstructuur bij de zorgaanbieder wordt ingevoerd waarbij een werkgroep en de centrale cliëntenraad (CCR) het voortouw hebben mogen nemen. De zorgaanbieder geeft aan te wachten op een voorstel van de werkgroep en de CCR en voornemens te zijn de lokale raden hierover vervolgens nog verzwaard advies te gaan vragen. De LCvV is het met de lokale raad eens dat van dit voornemen niet is gebleken totdat de onderhavige procedure werd opgestart. Omdat de lokale raad bij de zorgaanbieder noch de CCR gehoor vond voor diverse klachten, zorgen en signalen, heeft hij uiteindelijk aangevoerd dat de CCR alle werkzaamheden diende te staken vanwege niet naleving van diverse reglementaire bepalingen waardoor diverse CCR leden niet rechtsgeldig deelnemen in die raad. Maximale zittingstermijnen dienen een belangrijk doel, te weten het voorkomen van rolvervaging en verminderde scherpte.

De LCvV overweegt en concludeert dat van twee CCR leden inderdaad inmiddels de maximale zittingstermijn is overschreden. Hun lidmaatschap dient beëindigd te worden aangezien niet is gebleken van zwaarwegende redenen om dit lidmaatschap nog verder te verlengen. De CCR kan ook na het vertrek van deze twee leden zijn werkzaamheden wel voortzetten aangezien de raad dan wel op voldoende sterkte blijft en de lokale raden die het betreft voor nieuwe afvaardiging ter vervanging kunnen zorgen. De zorgaanbieder zal de toezegging omtrent het nog vragen van verzwaard advies gestand moeten doen aangezien er anders geen rechtsgeldige wijzigingen in de medezeggenschap (-structuur, -reglementen, overeenkomsten) doorgevoerd kunnen worden. In de huidige regelingen van de zorgaanbieder is een bovenwettelijk recht op vergoeding van kosten voor advies en rechtsbijstand opgenomen zodat de zorgaanbieder gehouden is de facturen van de door de lokale raad ingeschakelde advocaat te voldoen.

Aanmaakdatum: 12-09-2019

Gerelateerde documenten

Uitspraak 14-002 Wijziging openingstijden centrale ingang
Uitspraak 14-002 Wijziging openingstijden centrale ingang

Een besluit tot gewijzigde openingstijden van de entree van een verpleeghuis blijkt na het doorlopen van de adviesprocedure niet los gezien te kunnen worden van een besluit -waar geen advies over is gevraagd - tot gewijzigde openingstijden van de receptie aldaar. Voor de zorgaanbieder is dit de reden om ..

Uitspraak 22-006 Vaststellen medezeggenschapsregeling
Uitspraak 22-006 Vaststellen medezeggenschapsregeling
Drie cliëntenraden zijn het niet eens met een nieuwe medezeggenschapsregeling. Ze zijn niet bij het totstandkomingstraject betrokken geweest en hetgeen zij in de instemmingsprocedure naar voren hebben gebracht is niet allemaal overgenomen door de instelling. 
 
De commissie deelt de algemene zorg van deze raden dat de ..
Uitspraak 15-005 Diverse geschilpunten
Uitspraak 15-005 Diverse geschilpunten

Een cliëntenraad vraagt een uitspraak over (i) de invoering van een nieuwe medezeggenschapsstructuur, (ii) het opschorten van personele ondersteuning en (iii) het niet krijgen van gevraagde financiële informatie die hij wil ontvangen omdat er getwijfeld wordt aan juistheid van bestuur. De zorgaanbieder vraagt (iv) een uitspraak over het al ..

Uitspraak 07-008 Positie cliëntenraad t.o.v. vastgoedstichtingen / Jaarrekening
Uitspraak 07-008 Positie cliëntenraad t.o.v. vastgoedstichtingen / Jaarrekening

In deze uitspraak gaat het om de toepassing van de Wmcz in vier stichtingen, die met elkaar verbonden zijn. Eén stichting levert zorg en maatschappelijke dienstverlening, de andere drie stichtingen beheren vastgoed en stellen dat ter beschikking aan de stichting die zorg levert. De vraag die in deze uitspraak ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.